Case Study: Punta della Dogana by Tadao Ando

The scale and typology of Punta della Dogana is similar to that of Lazzaretto Nuovo. Tadao’s recent restoration and intervention might be a good starting point. Punta della Dogana is the customer house built in 1678 sitting between the Grand Canal and the Giudecca Canal for the upcoming boats to San Marco.The pestilence memory is recorded by Santa Maria della Salute, the “plague church”. It is restored by Tadao Ando in 2008.

The scale and typology of Punta della Dogana is similar to that of Lazzaretto Nuovo. Tadao’s recent restoration and intervention might be a good starting point.
Punta della Dogana is the customer house built in 1678 sitting between the Grand Canal and the Giudecca Canal for the upcoming boats to San Marco.The pestilence memory is recorded by Santa Maria della Salute, the “plague church”. It is restored by Tadao Ando in 2008.

LAYER

h_15424_01

The large central exhibition space is punctuated by establishing a new layer at the sides as circulation path. This adds to the richness of space both vertically and horizontally. In the similar volume of the big warehouse on Lazzarretto Nuovo, the space can be subdivided into different layers, corresponding to different functions.

tesi_41

The large central exhibition space is punctuated by establishing a new layer at the sides as circulation path. This adds to the richness of space both vertically and horizontally. In the similar volume of the big warehouse on Lazzarretto Nuovo, the space can be subdivided into different layers, corresponding to different functions.

LIGHT

5590691755_6ce1a2dd33

The skylight in the roof provides ample light for exhibition in addition to the windows on the side walls,which gives a great view of the water.

ed-580x545

The skylight in the roof provides ample light for exhibition in addition to the windows on the side walls,which gives a great view of the water.

restauro_pdd

Workers installing the skylights during the restoration.

restauro_pdd_2

Workers installing the skylights during the restoration.


HIGHLIGHT

SK00004461_35316_atari

Materials used include the existing bricks and timber. New introduction of glass,steel and concrete is minimal in appearance and highlights the beauty of the historical structure.

Lamierini2

04_Ed-Lamierini02

While Punta della Dogana is renovated to become an exhibition space, Lamierini2 in Arsenale is redesigned to host offices and laboratories by using “house within a house” strategy. The new volume of steel and glass(similar material as Tadao’s) is structurally independent of the existing shell but is subdivided according to the original spacing of the arches. Similarly, the glass roof allows sunlight to stream through all day and all the way. At night, the building glows like a lantern, with a great sense of warmness and comforts.

A STEP FORWARD  and A STEP BACK

While most of the renovation uses simple material and grey scale color in order not to compete with the historical

structure, we would like to ponder the question of respecting and overturning: isn’t subverting tradition actually means

acknowledging it, since we need to study and know what we want to change before we do it. A step forward from the

simple and cool material, I would like to explore the possibilities of others such as homely and cozy textiles. A step back

from the flood of light piercing through the roof into the vast space, I would like to create an ambiance of small spaces

such as lovely diffusely lit corners of breakfast rooms. Such strategies could also better utilize the existing structure and

lower the construction cost and labor.

Advertisements

3 comments

  1. Krishna

    Hi,

    Firstly, you did a good job. Simple and neat.
    However I was wondering how many floors exists?
    And whats on what floor ?
    I’ve read the bookstore and cafe are on the ground floor.
    So the exhibitions are on the first floor? Or there are exhibitions on ground floor as well?
    Is there a second floor?

    Thank You

    • bg

      Hey! There are two floors in the main space. There are exhibitions on the ground floor too.

      • Krishna

        Hi,
        Thank you for replying
        Do you have floor plans by any chance ?
        I would like to know where’s the lobby, bookshop and cafe

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: